در مطلب “هفت تغییر اساسی در ویرایش ششم PMBOK در مقایسه با نسخه پنجم” گفتم که یکی از تغییرات ایجاد شده در نسخه ششم راهنما، اضافه شدن یک استراتژی پاسخ به ریسک به استراتژیهای پاسخ به ریسک قبلی است. در ویرایش جدید استراتژی پاسخ به ریسک Escalate، هم به استراتژیهای پاسخ به تهدیدها و هم پاسخ به فرصتها اضافه شده است.
اما معنی Escalate چیست؟ دیکشنریها میگویند ترجمه میشود: “تشدید”، “افزایش”، “زیاد شدن”، “بالا گرفتن”، “بالا رفتن”، “از مهار خارج شدن”، “از حد کنترل خارج شدن” و کلن هر چیز ناخوشایندی تشدید شدن و از این دست. اگر با استاندارد PMBOK آشنایی داشته باشید، در بخش مدیریت تعارضات، موضوع Escalate در جایی استفاده میشد که یک اختلاف یا تعارض بالا میگرفت. ولی به نظر من “بالا گرفتن” شاید زیاد ترجمه خوبی برای Escalate به عنوان یک استراتژی پاسخ به ریسک نباشد. شما اگر ترجمه قشنگتری به ذهنتان میرسد، حتمن بگویید. شاید هم از آن دست کلمههای تخصصی است که اگر به فارسی ترجمه نشود، بهتر است.
در نسخه پنجم استراتژیهای پاسخ به ریسکهای منفی(تهدید ها) چهارتا بود:
Avoid / Transfer / Mitigate / Accept
و استراتژیهای پاسخ به فرصتها(ریسکهای مثبت) هم چهارتا بود:
Exploit / Share / Enhance / Accept
حالا خود PMBOK در تعریف استراتژی جدید اضافه شده در نسخه ششم یعنی استراتژی Escalate میگوید:
“استراتژی Escalation زمانی مناسب است که تیم پروژه یا اسپانسر پروژه بپذیرند که تهدید(یا فرصت) خارج از محدوده (Scope) پروژه است یا اینکه پاسخ پیشنهاد شده برای ریسک از اختیارات مدیریت پروژه فراتر است. در این حالت اتخاذ استراتژی Escalate به این معنی است که ریسک یا ریسکهای مذکور باید در سطح بالاتر از مدیر پروژه یعنی سطح پورتفولیو یا طرح رسیدگی شود.”
مثالی که میشود در این مورد عنوان کرد این است که فرض کنید شما در یک شرکت پیمانکاری Construction مدیر پروژه هستید، اما اخیراً مدیران ارشد شرکتتان به شما یک پروژه EPC واگذار کردهاند. یکی از مهمترین ریسکهای این پروژه EPC این است که ساختار شرکت شما برای اجرای پروژههای EPC آمادگی ندارد، اما شما در سطح پروژه و به عنوان مدیر پروژه تقریباً کار خاصی برای این ریسک مهم نمیتوانید انجام دهید. بنابراین بهترین استراتژی در اینجا استراتژی Escalate است. به این معنی که شما باید این ریسک را در سطح مدیر پورتفو و مدیران ارشد سازمان مطرح کنید تا آنها فکری به حال ساختار سازمانی شرکت کنند.
یا در برخی از پروژهها ریسکهای تأمین مالی پروژه واقعن فراتر از اختیارات مدیر پروژه است و با انتخاب استراتژی Escalate باید این ریسکها در سطح مدیر پورتفو یا مدیر طرح رسیدگی گردد.
به روز رسانی بعد از نوشتن:
یکی از دوستان در تلگرام برای استراتژی پاسخ به ریسک Escalate یک ترجمه بسیار خوب پیشنهاد داده بود تحت عنوان “بالاسپاری”. به نظرم بالاسپاری خیلی ترجمه قشنگ و کاربردی و خوبی هست.
خواهش میکنم بدون ذکر منبع، کپی نکنید!
[…] استراتژی پاسخ به ریسک Escalate چیست؟ […]
[…] ستراتژی پاسخ به ریسک Escalate چیست؟ […]
[…] استراتژی پاسخ به ریسک Escalate چیست؟ […]