این سوالات قطعن همه سوالاتی نیست که بایستی قبل از پیادهسازی مدیریت ریسک در پروژه، پرسیده شود و سوالات دیگری نیز هستند که باید به جواب برسند. منتها دریافت پاسخ دقیق این سوالات، تأثیر بسیار مهم و عمیقی بر چگونگی پیادهسازی مدیریت ریسک در پروژه شما خواهد داشت. در کل به نظرم این روش بسیار خوبی است که قبل از شروع هر کاری(به خصوص کارهای مهم و پیچیده)، یک سری سوال مکتوب در مورد بدیهیات آن کار بنویسید و به دنبال پاسخ دقیق و درست برای آن سوالها باشید و بعد که این فرآیند را انجام دادید، وارد مرحله برنامهریزی برای انجام آن کار شوید.
و اما سوالات:
۱- آیا مدیریت ریسک در پروژه یک گزینه اختیاری (Optional) است یا یک وظیفه اجباری؟
۲- آیا از نظر سازمان و تیم پروژه شما مدیریت ریسک امری زائد و لوکس است؟
۳- آیا میتوان در سازمان یا پروژهای که فرهنگ مدیریت ریسک(یا به طور کلی فرهنگ مدیریت پروژه) در آن وجود ندارد، فرآیندهای مدیریت ریسک پروژه را پیادهسازی کرد؟
۴- آیا میدانید در سازمان یا پروژهای که اکثریت اعضاء آن اعتقادی به مدیریت ریسک ندارند و حتی مخالف اجرای آن هستند، چگونه میتوان به فرهنگ سازی مدیریت ریسک و پیادهسازی آن اقدام کرد؟
۵- آیا میتوان گفت حوزه دانش مدیریت ریسک، از حوزههایی مثل مدیریت زمان، هزینه و کیفیت پروژه اهمیت کمتری دارد و باید در اولویتهای بعدی قرار گیرد؟
۶- آیا مدیریت ریسک احتیاج به صرف زمان و هزینه ویژه و اضافهای دارد؟
۷- آیا تنها مدیر پروژه یا تنها واحد برنامهریزی یا اعضای PMO متولی حوزه مدیریت ریسک در پروژه هستند؟ چه کسانی در پروژه یا سازمان باید در شناسایی ریسکها و برنامهریزی پاسخ به ریسکها مشارکت نمایند؟
۸- آیا ریسکها و رویدادهای پروژههای قبلی سازمان در جایی ثبت و ذخیره یا تحلیل شدهاند؟
۹- آیا در سازمان یا پروژهتان دستورالعمل، آییننامه، دارایی فرآیندی خاص یا سایر تجربیات پروژههای قبلی به منظور کمک به شما در انجام فرایندهای مدیریت ریسک وجود دارد؟
۱۰- آیا استنباط شما از مدیریت ریسک تنها در مورد آنالیز کمی ریسکها و کاربرد آن در حوزه نرمافزارهای مدیریت ریسک مانند RISK ANALYSIS و امثالهم است؟
۱۱- آیا منظور شما از مدیریت ریسک پروژه، تنها مدیریت ریسکهای با اثر منفی بر روی پروژه(تهدیدها/THREATS) است؟
۱۲- آیا مدیر پروژه باید تنها بر روی مشکلات فعلی پروژه تمرکز کند یا تمام تمرکزش باید بر پیشگیری یا چاره اندیشی برای مشکلات احتمالی آینده باشد؟
۱۳- آیا مدیریت ریسک میتواند برآوردهای زمان و هزینه پروژه را کاهش دهد؟
۱۴- مدیریت ریسک چه تأثیری بر اسناد و مدارک و بیسلاینهای پروژه میتواند داشته باشد؟
۱۵- آیا مدیریت ریسک کاری است که باید در فازهای ابتدایی پروژه انجام شود یا از ابتدا تا انتهای پروژه اجرا میشود؟
۱۶- آیا میتوان فرایندهای مدیریت ریسک را بدون در نظر گرفتن اشتهای به ریسک و میزان ریسکپذیری ذینفعان پروژه انجام داد؟
۱۷- از چه مدلی برای مدیریت ریسک پروژه استفاده میکنید؟ مدل هایی مانند ISO یا آن مدلی که در PMBOK ارائه شده است؟
۱۸- شما و تیم پروژه تا چه میزان با هفت فرآیند مدیریت ریسک اشاره شده در PMBOK،(برنامهریزی مدیریت ریسک/شناسایی ریسکها/ انجام تحلیل کیفی ریسک/ انجام تحلیل کمی ریسک/ برنامهریزی پاسخ به ریسک/پیادهسازی پاسخهای ریسک/ مانیتور ریسکها) وروردیها و خروجیهای این فرآیندها، ابزارها و تکنیکهای هر فرآیند، اسناد و فرمهای مربوطه با آنها، استراتژیهای پاسخ به ریسکهای مثبت(فرصتها) و استراتژیهای پاسخ به ریسکهای منفی(تهدیدها) آشنا هستید؟
۱۹- متدولوژی شما برای پیادهسازی مدیریت ریسک در پروژه چیست؟
۲۰- اگر خود پیادهسازی مدیریت ریسک در پروژه را به شکل یک پروژه منحصر به فرد ببینید، آیا ریسکهای این پروژه (یعنی پروژه پیادهسازی مدیریت ریسک پروژه) را شناسایی کردهاید و برای پاسخ به آن ریسکها برنامهریزی کردهاید؟
خواهش میکنم بدون ذکر منبع (نام نویسنده، آدرس سایت و آدرس کانال تلگرام) کپی نکنید!
در همین ارتباط بخوانید:
[…] […]
[…] […]
[…] […]